Śniadanie dla maluszka po francusku

W rozszerzaniu diety malucha, każdej mamie nasuwa się pełno pytań dotyczących karmienia. Wiele problemów napotykamy na swojej drodze, a czasem te problemy same stwarzamy. Typowa Matka Polka jest opiekuńcza a czasem nadopiekuńcza. We Francji można zaobserwować większy luz przy wychowaniu dziecka. To bardzo odmienny model od tego, który widzimy w naszym kraju.
W diecie polskiego maluszka można powiedzieć królują kaszki. We Francji maluszek małymi kroczkami zmierza do modelu żywienia rodziców. Oto kilka oryginalnych przepisów na śniadanie dla maluszka, które znalazłam na jednej z francuskich stron.





Petit déjeuner super-tonus

Od 9-12  miesięcy.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 4-6 minut

To owocowe i lekkie śniadanie na dobry początek dnia. Spożywać od razu, mogą być przechowywane w lodówce do 24 godzin. Nie zamrażać.

Składniki (4 porcje):
60 gramów nasion sezamu, 4 suszone morele, 1 mango

1 banan, 1 łyżka oleju lnianego, 115 g tofu.

Przepis:
Moczyć nasiona sezamu i morele w wodzie przez noc, następnie wysuszyć. Owoce obrać i pokroić w kawałki. Umieścić wszystkie składniki w malakserze i wymieszać aż będzie gładkie i kremowe.


Müesli sans gluten
Od 7-9 miesięcy.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut

Mały brzuszek może złe tolerować glutenu, to musli przeznaczone specjalnie dla właśnie takich małych brzuszków. Mo
że być przechowywane w lodowce do 2 dni lub zamrozić do 1 miesiąca czasu.

Składniki (4 porcje): 50 g świeżych winogron, 
1 jabłko posiekane, 4 łyżki płatków quinoa, 
4 łyżki płatków owsianych, 4 łyżki płatków gryczanych, 1 łyżka wiórek kokosowych, 1 łyżka nasion słonecznika, mleko z piersi lub w proszku, 1 jogurt.

    
Włóż winogrona i jabłka do garnka i dodaj tyle wody, aby przykryć owoce. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 3-4 minut, aż jabłka zmiękną. Dodaj quinoa, owsiankę, grykę, kokosa i nasion słonecznika i gotuj stale mieszając przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodaj trochę mleka, jeśli staje się zbyt gęsta. Wymieszaj preparat do konsystencji puree i trochę ostudź. Podawaj ze zwykłym mlekiem lub jogurtem.




Drop scones aux épices
Od 7-9 miesięcy. 
Czas przygotowania: 5 minut 
Czas gotowania: 10-15 minut

W przeciwieństwie do naleśników są mniejsze i przygotowane z mlekiem. Wygodne do jedzenia palcami i świetnie smakują z owocami. Podawać z serem, masłem lub domowym przecierem owocowym.

Składniki (dla 16 bułeczek): 100 ml pełnego mleka, 1 jajko, 75 g mąki z proszkiem do pieczenia, 50g mąki razowej, 1 łyżka syropu klonowego, 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych, 1 łyżka oleju roślinnego.
 
Podgrzać patelnie na średnim ogniu. Zmieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, aż do uzyskania gęstej masy.  Używając pędzla nanieść olej na patelnie, a następnie za pomocą łyżki nanieść na patelnie tworząc małe naleśniki. Smażyć 1 minute z każdej strony. Ostudź przed podaniem.




Jak podobają się wam propozycje francuskiego śniadania dla małego brzuszka? Czy podałybyście któreś z nich swojemu maluszkowi? Macie podobne ciekawe przepisy?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciąża we Francji, kilka ważnych formalności przed porodem

Aplikacja ,,amelie, l'Assurance Maladie", która ułatwi ci życie.

Wychowawczy we Francji